Semidiesel

Använd rätt däck på bilen

Innan du köper däck till bilen är det viktigt att ta reda på ett antal faktorer först. Däcken måste ha rätt dimensioner vilket går att kontrollera på olika sätt. Förutom att ha rätt däck krävs det också fälgar som passar till däcken. Vid inköp av däck är det också viktigt att fokusera på ett antal egenskaper hos hjulen för att inköpet ska bli lyckat. Utöver att välja däck som passar till bilen är det nödvändigt att välja däck av god kvalitet. Däck från landsail utmärker sig genom sitt stora utbud för både mindre och medelstora bilar, samt för sportbilar och prestandabilar.

Ha koll på däckfaktorer före inköp

Numera är det enkelt att välja bildäck med rätt egenskaper skriver Dagens Nyheter. Det beror på att däckbranschen har infört ett märkningssystem som vitvarubranschen har praktiserat i många års tid. Att spendera mycket pengar på nya däck kan kännas tråkigt, men allt för billiga däck kan vara trafikfarliga. För att hitta rätt däck krävs det en del research. Genom att titta på de däck som redan sitter på bilen kan du se vilken dimension du behöver köpa. Den uttrycks genom en rad bokstäver och siffror som visar bredden på däcket, storlek och höjd i tum. När det gäller personbilar är 205/55R16 en vanlig storlek. Hittar du inte märkningen på däcken så kan du titta i bilens registreringsbevis. Där bör det stå uppgifter kring vilka däck som bilen registrerades med. Du kan där också se alternativa däckdimensioner som även de kan gå att köra med.

Viktigt att vara säker

Det är viktigt att inte laborera med säkerheten vid inköp av nya vinterdäck skriver Dagens Industri. För att hitta rätt däckmodell är det bra att fokusera på vissa detaljer. Däcken bör ha bra greppförmåga, vilket är särskilt viktigt vid hala och våta väglag. Det är också bra om däcken är bränslesnåla, det vill säga att deras egenskaper inte resulterar i allt för stor bränsleåtgång vid bilkörning.