Semidiesel

Dieselmotor i miniatyr

Bygga eget motorfordon

En traktor för den som gillar att mecka med stora och starka motorer. Och en liten radiostyrd bil för de som gillar fordon drivna av batteri- eller bensinmotorer. När motorfantasten bygger eget är valen lika många som drömmarna.

Man kan väl säga att motordrivna maskiner kan delas upp i tre olika typer. Precis som i militären är dessa tre olika maskintyper: land-, vatten- och luftmaskiner. Det vill säga att det är båtar i sjön, bilar och andra fordon på land och slutligen helikoptrar och flygplan uppe i etern. I varje fält finns allt från enkla och billiga maskiner med små och energisnåla motorer. Till de avancerade och mycket dyra maskinerna med motorer som drivs med jetbränsle eller atomkraft. För hobbybyggaren och motorfantasten finns en genväg för att komma undan de dyra kostnaderna för en bra motor. Man bygger billigt runt omkring motorn.

Självklart kan man inte installera en fin motor i en i övrigt sjavig maskin. Men vad man kan göra i sitt hemmabygge är att köpa in begagnade bildelar och spara in på delar som inte direkt kan påverka motorns prestanda såsom billiga fönster och en gammal växelspak från bilskroten. Ett annat mycket raffinerat knep bil och båtbyggarfantaster använder för att inte behöva slösa varken bensin, diesel eller pengar är miniatyrer och modeller. En radiostyrd motorbåt eller helikopter kan ju innehålla en massa avancerad teknik och motordelar men kostar mindre då alla fordonets delar helt enkelt är mindre. Och så drar den som sagt inte lika mycket bränsle som sina större förlagor. En förbränningsmotor kan alltså vara allt från en gammal traktor till en formel 1 bil i miniatyr.