Semidiesel

Framtiden med självkörande bilar är här

Det har under några år pratats och diskuterats kring fenomenet självkörande bilar. Vissa biltillverkare har sedan flera år tillbaka jobbat med utvecklingen av självkörande bilar och nu har Ford kommit så långt att de håller på att ta självkörande bilar till Europas vägar.

Vad är inte en nyhet i bilvärlden om inte nyheten om att Ford nu ska släppa ut testbilar för självkörande bilar till Europa. Det var i Köln som Ford avslöjade sin plan för framtiden.

Framtidens transportlösningar

Ford lägger stor vikt med att vara med och forma framtidens transportlösningar. I en artikel publicerad i Expressen Allt om Bilar kan man läsa om denna vision. Vd:n för Ford, Mark Fields, sa i Köln att människan allt mer går från att äga en bil till att både äga och dela med sig av sin bil, vilket skapar nya möjligheter och utmaningar i transportbranschen överlag. Det gäller att kunna möta dessa behov och hänga med i svängarna för att kunna skapa hållbara transportmedel för framtiden. Bilbranschen står således inför en enorm omställning. Och Ford har tagit ett stort steg i rätt riktning inför denna omställning. Ford har under flera år testat tekniken för självkörande bilar med deras transportbilar som körts runt i USA. Nu står det alltså också klart att Ford ska testa sina självkörande bilar i Europa också. Detta för att vägarna i Europa är mer utmanande och många gånger smalare samt för att det är vänstertrafik som gäller och trafikreglerna ser annorlunda ut. Det blir en helt annan bilresa i Europa än i USA helt enkelt, i en helt annan trafikmiljö än vad de tidigare testat i. Målet för Ford är att presentera en självkörande bil för bilköpare under år 2021, men helst tidigare.

Andra som också testat på tekniken med självkörande bilar är taxibolaget Über. Efter 18 månaders testning av sina bilar låter nu Über sina mest trogna kunder teståka med självkörande bilar i Pittsburg.